Ruokaa, jota voisin syödä joka päivä

Uusi vuosi ja nyt on vuorossa todellinen sushi-ilotulitus. Sushi on väistämättä noussut yhdeksi lempiruuistani. Sen valmistaminen itse on kivaa yhteistä tekemistä ja ainakin omalle luonteelleni sopivaa pikkunäpertelyä ja visuaalisuutta. Aineksia sushin tekoon saa jo melkein mistä tahansa pikkumarketistakin ja vaivannäön jälkeen itsetehty sushi maistuu sitäkin maukkaammalta. Onneksi pahimpaan sushihimoon löytyy helpottajia ja näin kaikki laiskimmatkin nakkisormiset kokit pääsevät nauttimaan tätä terveellistä herkkua. Sushia on tullut lähiaikoina nautittua paljon niin itsetehtynä, kuin muiden vähän taitavampienkin sushimestareiden valmistamana. 
Edellisen lauantain Helsingin reissulla lounaspaikaksi valikoitui Konnichiwa, jossa tarjoillaan sushibuffettia lounasaikaan, myös viikonloppuisin. Iltaisin on tarjolla erillinen iltabuffet. Annoksia on tarjolla myös listalta ja take-awayna. Viikonlopun buffet sekä iltabuffet maksavat 19,50, ja vain maha (jos sekään) on rajana tällöin. Valikoima oli mielestäni kattava ja erilaisia susheja oli hyvin tarjolla.
Konnichiwa Helsingissä Pohjoinen Rautatiekatu 21
Turussa sen sijaan avattiin viime vuoden puolella Tallinnasta rantautunut Sushipanda-niminen sushiravintola. Sushipandassa on mahdollista tehdä tilaukset nettikaupassa ja noutaa paikan päältä tai tilata kotiinkuljetuksena. Ihan loistavaa! Itse ravintolassa Turun Forum-korttelissa on tämän vuoksi vain muutama asiakaspaikka. Erikoisuutena täällä ovat grillatut sushit, joita itsekin testasin.
 
Turussa Hanko Sushi on aina varma valinta ja esimerkiksi kauppahallin sushipaikkaa en olekkaan vielä päässyt testaamaan. Kokemuksia Turun parhaista sushipaikoista kaivataan siis! Karu Isakayan maistelumenua olin nauttimassa hiljattain ja kuvia siitä on luvassa myöhemmin. Sushia saa myös sieltä (myös mukaan) ja myös menuun kuului lajitelma susheja. Sushit sisälsivät eri kalalajeja ja olivat mielestäni muutenkin laadukkaita ja hyvin valmistettuja. Laadukkaan kalan lisäksi riisin maulla ja koostumuksella on mielestäni suuri merkitys maun kannalta. Sushipandan riisi ei esimerkiksi kuulunut omiin suosikkeihini, vaikka maistuvia muuten olivatkin. Myös itsetehdessä olen huomannut eroja eri sushiriisimerkkien välillä. Valmiina saatavia pakkauksia olen käyttänyt useasti, tosin kahdelle tarkoitetusta pakkauksesta ei riitä kuin alkupaloiksi, ja suosittelen ottamaan toisenkin pakkauksen tai ostamaan erikseen lisää riisiä ja leväarkkeja. Myös ravintoloiden tarjoamat lounaskoot sopivat ainakin mielestäni vain pieneen nälkään.
Eri sushiannoksia syöneenä (niin Suomessa kuin ulkomaillakin), en ole vielä mielestäni törmännyt parempiin, kuin mitä Tampereen Marusekista olen saanut. Kokemuksestani Marusekin sushibrunssista kirjoittelin jo aiemmin täällä. Mielipiteeni on vain vahvistunut siitä, että tämä brunssi on kyllä enemmän kuin hintansa arvoinen ja edelleen tarjonnut parasta sushia.
Maruseki, Tampere. Onneksi tälle vuodelle on tulossa Tampereen reissuja siskon luokse ja ei epäilystäkään mihin me silloin aiomme suunnata...
Sushia oli pakko saada myös Playa de Las Americasissa Teneriffalla.
Kotona sushia voi tehdä myös kylmäsavustettuun- tai graaviloheen, niinkuin tällä kertaa. Myös jouluna nopeat nigirit syntyivät riisipuurosta ja kylmäsavustetusta- sekä graavilohesta.
Porissa kotona ollessani sushinsyöjiä on minun lisäkseni oikeastaan vain siskoni, joten siellä harvoin tulee ryhdyttyä sushien rullaamiseen. Joululomalla ollessani kävin Porin Sokoksen alakerrassa sijaitsevassa Ilossa syömässä sushilounasta. Hyvä, että porilaisillekin on päivittäin tarjolla hyvää perussushia.

Lohen lisäksi itsetehtyihin susheihin valitsen kaloja saatavuuden mukaan. Olen käyttänyt myös tuoretta tonnikalaa, mutta perinteinen ja hyvä täyte valmistuu purkkitonnikalasta ja majoneesista/tuorejuustosta. Täyte levitetään leväarkille riisin päälle ja rullataan kiinni. Myös katkaravuista olen tehnyt erilaisia täytteitä majoneesia, tuorejuustoa ja ranskankermaa hyödyntäen. Maustaa voi oman mielen ja maun mukaan. Majoneesia ja tuorejuustoa voi levittää myös sushien päälle ja lisätä erilaisia kastikkeita sushirullien sisään tai päälle soijakastikkeen lisäksi. Hyviä ovat erilaiset chili-, grilli- ja BBQ-kastikkeet. Teriyakikastike on yksi lemppareistani, ja sitä on myös saatavilla kaupoista sushitarvikehyllyiltä.
Juustoystävän kotona nautittuun sushiateriaan kuuluu aina juustot.

Nämä hauskat muoviset tarjoiluastiat löytyivät Lidlistä. Sopivat täydellisesti sushin tarjoiluun. Erilaisten sushien valmistamiseen löytyy netistä valtava määrä ohjeita ja reseptejä. Itse tykkään kokeilla joka kerta jotain uutta, ja ainakin eri tuorejuustojen ja majoneesien maustamisen suhteen saa helposti vaihtelua. Parhaita vinkkejä ja inspiraatiota saa sushiravintoloista ja Instagtsmists. Kun valmistaa itse sushia, koristeluun ja pikkunäpertämiseen ei vaan malta jättää aikaa, sillä halu päästä syömään on jo niin kova. Joskus taltutankin pahimman sushihimon arjessa syömällä arkista jasmiiniriisiä ja lohta soijakastikkeessa.
Sushi, juusto ja suklaa. Täydellinen kolmikko.

Kommentit

Suositut tekstit