Tastes of Side, Turkey


Syyskuun alussa tuli vietettyä viikko Turkin Sidessä perheen kanssa. Odotukset matkalta sisälsivät lähinnä paahtavaa aurinkoa ja hyvää ruokaa. Molempia riitti ja viikko kuluikin auringossa maatessa ja syödessä. Mikäs sen parempaa!
Tässä hieman maistiaisia Turkin tarjoamista ainakin omasta (ja muun perheen) mielestä mielettömän maistuvista ruuista ja aurinkoisista maisemista. Monenlaista kebapia tuli maisteltua ja ainakin mielikuvat Suomen kebap-pizzerioiden tarjoamista kebapeista voi unohtaa, kun miettii saamiani ruokakokemuksia turkkilaisesta keittiöstä.

Matka vaatii lentokoneruuan seuraksi kunnon eväitä
Aamupalatarjontaa
Lisää maistiaisia aamupalatarjonnasta, joka oli todella runsas ja kattava. Myös paikallisia herkkuja tarjolla perinteisten lettujen ja munakkaiden lisäksi.

Paikallisia oliiveja, kasviksia ja kuivattuja hedelmiä
Turkkilaiset juustot tulivat aamuisin tutuiksi: valkoinen juusto beyaz peynir, pehmeämpi valkoinen juusto köy peyniri, sekä kovempi kaşar peyniri.

Lomalla aamupalallakin syödään jälkkäriä

Tarkenee! Hotelli Sunwing Side West Beach Resort



Alkupalat eli mezet. Vaaleaa uunissa paahdettua yufka-leipää tarjottiin jokaisessa ravintolassa ja maistui erilaisten tahnojen ja kastikkeiden seurana. Jogurttiin tehtyä valkosipulista kastiketta oli usein tarjolla, kuten myös hummusta, munakoisotahnaa ja tahinia.

Ravintoloissa ruokaillessamme valitsimme monia ruokalajeja ja söimme niistä kaikki yhteisesti. Näin oli mahdollisuus päästä käsiksi vielä useampiin erilaisiin makukokemuksiin. Annokset olivat todella runsaita ja syömistä riitti!

Paikallista jälkiruokaa
Cheers to the holiday!
Suurin osa turkkilaisista pääruuista oli erilaisia patoja, joissa liha/kana/lammas oli haudutettu kasvisten kanssa kastikkeessa. Turkkilaisen keittiön maut eivät olleet omaan suuhuni ainakaan mitenkään erityisen tulisia tai mausteisia, ja kasvisten ja lihan maut tulivat hyvin esiin maistuvien kastikkeiden alta.
Sokerihiiri innostui tietenkin myös turkkilaisista leivonnaisista. Näitä sai ostaa halvalla kilohinnalla laatikoissa mukaan!

Paikallisten suosimasta leipomosta haettiin kakkuja yöpalaksi hotellille

Turkkilaisia herkkuja ja niitä vähän kansainvälisempiä herkkuja. Milka Oreo, aina pakko saada! Lokum-nimiset paikalliset herkut sisälsivät erilaisia täytteitä ja päällisiä hedelmistä suklaaseen ja pähkinöihin.


Adana-kebappia, joka on kebablihaa lihamurekkeen kaltaisessa muodossa. Ruokien kanssa tarjoiltiin aina erilaisia kasvislisukkeita, sekä yhdessä perunaa, muussattua perunaa sekä mielettömän hyvää riisiä, joka oli valmistettu voissa.

Baklavaa! Tätä filotaikinasta, pähkinöistä ja siirapista ja/tai hunajasta valmistettua herkkua sai maistella monissa paikoissa. Eikä yhtään liian makeaa minulle. Nam! Ja perheen suursyömärinä minä sain tuttuun tapaan taas olla viimeisenä kaapimassa patoja ja muiden jälkkäreitä.

Kuva ei anna oikeutta tälle jälkiruualle. Ehdottomasti suosikkini. Lämmintä sulaa juustoa sokerisiirapissa. Pähkinöitä ja päällä kylmää turkkilaista jäätelöä. Tästä unelmoidessa voin jatkaa oman helpon jälkkärini tekemistä, jossa on samantyylinen idea. Brien, vuohenjuuston tai leipäjuuston paistaminen sokerissa ja siirapissa pannulla. Lisäksi jäätelöä, ja seuraavan kerran hillon tai sulatetun suklaan sijasta voisin koittaa paahdettuja pähkinöitä tai päivittäistä suosikkituotettani, eli peanutbutteria!

Huonon valaistuksen vuoksi en onnistunut saamaan kunnollista kuvaa tästä keihästetystä lihavartaasta ja lihanuijasta. Tikari ja nuija täynnä grillattuja kasviksia ja erilaisia lihoja marinoituna. Kyseinen ravintola oli todellakin pienen kävelyreissun ja etsimisen arvoinen!

Alkupaloja löytyi erilaisista tahnoista lachmacuun (turkkilainen pizza) ja piirakoihin, sekä juustoilla täytettyihin sieniin.
Turkkilainen jäätelö on kyllä maistamisen arvoista! Rakenne on melko paksua ja sitkeää, ja jäätelöä voi miltei purra. Tätä jätskiä oli onneksi saatavilla monesta paikasta!
Turkkilaisia makeita ja suolaisia leivonnaisia ja pikkuleipiä. Pähkinät ovat yllättäen näissäkin monessa pääosissa, kuten myös paikallisissa jälkiruuissa ja makeisissa.

Ja taas päästiin käsiksi alkuruokiin. Punainen "tahna" oli jo hieman tulisempaa. Hummus sen sijaan oli loistavaa varsinkin tässä ravintolassa. Itse olen testannut hummuksen valmistamista kerran ja varmasti tulen taas pian tekemään. Googlettamalla löytyy hyviä perusohjeita hummuksen tekoon ja aina voi tietenkin hieman soveltaa.. :)
Lammasta

Hieman parempi versio rullakebapista..

Toisen siskon puuttuessa tämä toinen ihana pikkusisko sai ottaa herkuttelukaverin roolin. Ja hyvä herkuttelukamu olikin. Lähimarketista löytyi suosikkisuklaat iltojen päätteeksi.
Matkalla vanhaan kaupunkiin

Siden antiikinaikaisia raunioita

Näkymä parvekkeelta ja illan herkut

Kommentit

Suositut tekstit